Logga in

Glömt ditt lösenord?

Ökat antal mål om överprövning av upphandling

upphandling-okat-antal-mal-om-overprovning-av-upphandling-.jpg

Antalet inkomna överprövningsmål i förvaltningsrätterna, kammarrätterna och Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) ökade under 2022. Det visar ny statistik från Upphandlingsmyndigheten.

Under 2022 kom det in 3 359 överprövningsmål till de allmänna förvaltningsdomstolarna. Det är en ökning med 6 procent jämfört med föregående år. I förvaltningsrätterna var ökningen 5 procent, i kammarrätterna 14 procent och i HFD var ökningen 4 procent. Eftersom det krävs prövningstillstånd i kammarrätterna och HFD är antalet mål i dessa instanser avsevärt lägre än i förvaltningsrätterna.

Under 2022 avgjorde förvaltningsrätterna 2 726 mål om överprövning av upphandling. I 9 procent av målen fick den klagande helt eller delvis bifall för sin talan. I cirka 51 procent av målen gjorde domstolen en sakprövning, men avslog ansökan om överprövning. I 40 procent av målen avgjorde förvaltningsrätterna ärendet utan en prövning i sak.

Publicerad 21 apr 2023

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Antalet överprövningsmål i förvaltningsdomstolarna 2023 ökade med 17 procent jämfört med året innan. Det framgår av statistik som Upphandlingsmyndigheten nyligen publicerade.  

25 apr 2024

Kammarrätten anser att förvaltningsrätten inte har kunnat göra en effektiv överprövning av upphandlingen utan tillgång till relevanta delar av det vinnande anbudet. Kammarrätten upphäver därför domen och visar målet åter för ny handläggning.  

25 apr 2024