Logga in

Glömt ditt lösenord?

Finns det en tidsfrist för när en upphandlande myndighet senast måste fatta ett tilldelningsbeslut?

Juristens svar

Det finns inte någon angiven tidsfrist i lagen om offentlig upphandling (LOU) för när en upphandlande myndighet senast måste fatta ett tilldelningsbeslut. När ett tilldelningsbeslut väl har fattats har dock den upphandlande myndigheten en skyldighet att snarast möjligt skriftligen underrätta anbudssökandena och anbudsgivarna om detta (12 kap. 12 § LOU).

Det ska också tillägas att en anbudsgivare endast är bunden av sitt anbud till och med den tid som anges i upphandlingsannonsen (10 kap. 10 § LOU och 14 § upphandlingsförordningen). En anbudsgivare har ingen skyldighet att förlänga giltigheten av sitt anbud om upphandlingsprocessen drar ut på tiden (se bland annat Kammarrätten i Sundsvalls dom i mål nr 2427-11 och Kammarrätten i Göteborgs dom i mål nr 6802-04). 

Publicerad 25 apr 2024

Mihiri Ratnayake

Redaktör, jurist

JP Infonet vill upplysa om att svaret som ges är övergripande och inte en rekommendation till beslut i något enskilt fall.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom konkurrensrätt och upphandlingsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Antalet överprövningsmål i förvaltningsdomstolarna 2023 ökade med 17 procent jämfört med året innan. Det framgår av statistik som Upphandlingsmyndigheten nyligen publicerade.  

25 apr 2024

Kammarrätten anser att förvaltningsrätten inte har kunnat göra en effektiv överprövning av upphandlingen utan tillgång till relevanta delar av det vinnande anbudet. Kammarrätten upphäver därför domen och visar målet åter för ny handläggning.  

25 apr 2024

Enligt domstolen har en region åberopat den nya omständigheten på ett sätt som inte är tillåtet enligt bestämmelsen om preklusion i 20 kap. 5 c § LOU.

22 mar 2024