Logga in

Glömt ditt lösenord?

Stora skillnader i stöd för småbarnsfamiljer

Tillgången till späd- och småbarnsverksamheter som kan erbjuda föräldrar kvalificerat stöd i samspelet med sina barn varierar kraftigt över landet. I drygt hälften av landets kommuner saknas tillgång till sådan verksamhet. Det visar en kartläggning som gjorts på uppdrag av Socialstyrelsen.

Att tidigt upptäcka och få stöd vid svårigheter i föräldraskapet är av grundläggande betydelse för barns hälsa och utveckling. Det finns starkt vetenskapligt stöd för att insatser under spädbarnstiden och graviditeten har stor betydelse för att förebygga psykisk ohälsa. 

 social_barn_stod16x9.jpg

Barn utvecklas i samspel med sina närmaste. När det av olika anledningar finns svårigheter i samspelet är samspelsbehandling en viktig stödinsats, som syftar till att stärka föräldrars lyhördhet och relationen mellan barn och föräldrar. 

Kartläggningen visar att tillgången till späd- och småbarnsverksamheter som kan ge samspelsbehandling till familjer med barn i åldern 0–5 år är mycket ojämnt fördelad över landet. Av landets 290 kommuner är det knappt hälften som har tillgång till späd- och småbarnsverksamhet som kan ge samspelsbehandling. Tillgången är betydligt bättre i söder än i norr.

– Det blir tydligt att det behövs insatser för likvärdig vård för denna sårbara grupp. Små barn som löper risk för psykisk ohälsa behöver hjälp direkt, säger Merike Hansson, utredare på Socialstyrelsen.

Fakta: Vad är samspelsbehandling?

I samspelsbehandling är relationen mellan barn och förälder i fokus. Behandlingen ges när barnhälsovårdens ordinarie stöd inte räcker. Att se barnets uttryck och hur föräldern svarar kan öka förälderns förståelse för barnet och förmåga att uppmärksamma och vara lyhörd för barnets signaler. Ett annat inslag kan vara att öka kunskapen om barns utveckling och behov.

Publicerad 17 okt 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024