Logga in

Glömt ditt lösenord?

Om kommuner kan agera leverantörer åt Arbetsförmedlingen ska utredas

Regeringen kommer snart tillsätta en utredning att analysera och bedöma rättsläget kring frågan om kommunerna kan agera leverantör åt Arbetsförmedlingen. Utredningen kan bli underlag till den pågående reformeringen av myndigheten som ska vara klar under 2021.

Kommuner har tidigare lyft frågan om förutsättningar att medverka i utförandet av den statliga arbetsmarknadspolitiken. Regeringen bedömer att frågan behöver analyseras vidare.

Utredningen ska analysera och bedöma om det är tillåtet inom ramen för nuvarande regelverk för kommuner att

  • vara leverantörer av arbetsmarknadspolitiska insatser i valfrihetssystem
  • på annat sätt än genom att delta i ett valfrihetssystem tillhandahålla arbetsmarknadspolitiska insatser under en avgränsad tid vid fall av konstaterat otillräckligt tillhandahållande av arbetsmarknadspolitiska tjänster.

En utgångspunkt är att ansvarsfördelningen mellan staten och kommunerna är oförändrad. Kommuners eventuella medverkan är frivillig och sker på uppdrag av och med ersättning från Arbetsförmedlingen.

Utredningen kan bli underlag till den pågående reformeringen av myndigheten som ska vara klar under 2021. I Januariavtalet har en bred överenskommelse nåtts om att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden för att förbättra effektiviteten i den arbetsmarknadspolitiska verksamheten. Statens nuvarande uppdrag inom arbetsmarknadspolitiken ligger fast, men utförandet ändras. Arbetsförmedlingen ska fortsatt ansvara för myndighetsutövning. Myndigheten ska bedöma arbetssökandes behov av stöd och vid behov besluta om anvisning till lämpliga arbetsmarknadsinsatser. Men arbetet för att matcha och rusta arbetssökande för de lediga jobben kommer i allt väsentligt att utföras av andra aktörer.

Publicerad 12 nov 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024