Logga in

Glömt ditt lösenord?

Lantmäteriet rensar registret – sista chansen för fastighetsägare att förnya servitut

Uppgifter om en halv miljon inaktuella servitut och nyttjanderätter kan försvinna när Lantmäteriet rensar det officiella fastighetsregistret. - Den fastighetsägare som vill ha kvar uppgifterna i registret måste själv begära att de förnyas och det är hög tid att göra det nu, säger Olof Unger, fastighetsrättslig expert på Lantmäteriet.

Under 2019 genomför Lantmäteriet en rensning av gamla och inaktuella avtalsservitut och nyttjanderätter ur det officiella fastighetsregistret. Servitut som kommit till genom en lantmäteriförrättning, så kallade officialservitut, berörs inte av ändringarna och ska därför inte förnyas.

 fastighet_servitut16x9.jpg

Rensningen baserar sig på förnyelselagen som innebär att uppgifter om så kallade avtalsservitut och nyttjanderätter som är inskrivna före 1 juli 1968 tas bort ur registret om de inte anmäls för förnyelse senast vid utgången av år 2018. Att uppgiften om servitutet eller nyttjanderätten tas bort betyder inte att den automatiskt blir ogiltig, men det kan ha betydelse för om servitutet ska fortsätta gälla om fastigheten byter ägare.

Lantmäteriet har uppskattat att 300 000 inskrivna avtalsservitut och rättigheter behöver förnyas, men hittills har bara 118 000 blivit förnyade.

- Vi hade förväntat oss att fler förnyelser skulle vara gjorda vid det här laget, men det kanske är så att många fastighetsägare väntar in i det sista med att förnya sina gamla avtalsservitut. Det kan också vara så att det finns fler gamla servitut än vi räknat med som inte längre är aktuella och därför inte behöver förnyas, säger Olof Unger.

Fakta: Vad är servitut?

Servitut är en rätt för en fastighet att använda en del av en annan fastighet, exempelvis en väg eller brunn. Ett servitut är knutet till en viss fastighet, inte till en viss person. Servitutet gäller alltså oavsett vem som äger fastigheten. Det finns två typer av servitut, avtalsservitut och officialservitut. Ett avtalsservitut bildas genom avtal mellan fastigheternas ägare och ett officialservitut bildas genom beslut från en myndighet. Hos Lantmäteriet sker det genom en lantmäteriförrättning.

Publicerad 9 okt 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom fastighetsrätt och samhällsplanering:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Ändringarna innebär att ett Natura 2000-tillstånd inte längre ska vara en förutsättning för att en ansökan om bearbetningskoncession ska kunna beviljas.  

22 apr 2024

Regeringen tillsätter nu en samordnare med uppdrag att verka för att genom avyttring av statlig mark få till stånd bostadsbyggande på statens fastigheter.

25 mar 2024

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att fastighetsägare ska få utökade möjligheter att bryta med hyresgäster som begår brottsliga handlingar.

22 mar 2024