Logga in

Glömt ditt lösenord?

Hot och våld är vardag för socialsekreterare – Arbetsmiljöverket kräver förbättringar

Arbetsmiljöverket har inspekterat arbetsmiljön för socialsekreterare i hälften av landets kommuner. Samtliga 145 socialkontor som har inspekterats har fått krav på förbättringar.

Arbetsmiljöverkets tillsyn visar på allvarliga brister och en ohälsosam arbetsmiljö, där hot och våld samt trakasserier är vanligt förekommande.

 social_socialtjanst_arbetsmiljo16x9.jpg

Arbetsbelastningen för socialsekreterare inom socialtjänsten har varit alarmerande hög i många år. Tillsynen visar att arbetsrelaterad sjukfrånvaro och psykisk ohälsa hos socialsekreterare är hög, men också att socialtjänsten har en uppseendeväckande hög personalomsättning, med tydliga tecken på flykt från arbetsplatsen och till viss del från yrket. 

Socialtjänsten har på senare år haft stora problem med både för hög arbetsbelastning och hög personalomsättning. Arbetsmiljöverket har därför genomfört en treårig insats i syfte att uppmärksamma arbetsgivare på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och förbättra arbetsmiljöförhållandena.

– Vi har sett att det finns en flykt från yrket, svårigheter att mäkta med nyrekryteringar och ge nya medarbetare goda förutsättningar och introducera dem i arbetet, säger Eva Karsten, projektledare och inspektör på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har gjort totalt 1 088 besök i sammanlagt 145 kommuner. Myndigheten har dessutom ställt 1 101 krav på åtgärder för att förbättra det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Tillsynen har även resulterat i 23 förelägganden om vite.

De vanligaste kraven på åtgärder som Arbetsmiljöverket har ställt rör följande områden:

  • balans mellan krav och resurser vad gäller arbetsbelastning
  • rutiner för att jobba systematiskt med risker i arbetsmiljön
  • minska risken för hot och trakasserier
  • ökad kunskap hos chefer och arbetsledare om organisatorisk och social arbetsmiljö

Publicerad 19 dec 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024