Logga in

Glömt ditt lösenord?

Framtidsfullmakt talar emot godmanskap

Hovrätten har i en dom bedömt att en äldre kvinnas hjälpbehov kan tillgodoses på ett mindre ingripande sätt än godmanskap, nämligen genom den framtidsfullmakt som låter hennes son och svärdotter hjälpa henne. Godmanskapet upphävs därför.

 

Vad är en framtidsfullmakt?

Framtidsfullmakt infördes i svensk rätt den 1 juli 2017. Det är en fullmakt som någon ger åt en annan person att företräda honom eller henne på grund av till exempel sjukdom, psykisk störning eller försvagat hälsotillstånd. Framtidsfullmakten får omfatta ekonomiska och personliga angelägenheter. 

I det här fallet hade en äldre kvinna undertecknat en framtidsfullmakt för sin svärdotter. Sonen till kvinnan tyckte att framtidsfullmakten borde ha företräde framför det godmanskap som hans mamma hade förordnats och han överklagade därför till hovrätten.


Vilka krav finns på en framtidsfullmakt?

Kvinnan hade upprättat en framtidsfullmakt som gav hennes svärdotter fullmakt att förvalta och företräda flera av hennes intressen. Det framgick också av framtidsfullmakten att sonen skulle träda istället för svärdottern om hon fick förhinder. Fullmakten var undertecknad av kvinnan och bevittnad av två personer. De formkrav som lagen ställer upp var alltså uppfyllda.
 

Godmanskap eller framtidsfullmakt – vilket har företräde?

Förekomsten av en framtidsfullmakt talar som utgångspunkt emot att godmanskap bör anordnas. Det krävs vid sådant förhållande särskilda skäl, till exempel bristande förmåga hos fullmaktshavaren att utföra uppdraget, för att besluta om godmanskap.

Hovrätten anser att kvinnans hjälpbehov kan tillgodoses på ett mindre ingripande sätt genom framtidsfullmakten. Hovrätten upphäver därför beslutet att anordna godmanskap för kvinnan och avsätter den gode mannen från uppdraget.

Publicerad 15 maj 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024