Logga in

Glömt ditt lösenord?

Fler ska få möjlighet att delta i lovskola

För många elever har coronapandemin gjort det svårare att nå skolans kunskapskrav. Nu föreslår regeringen att 120 miljoner kronor ska öronmärkas till lovskola för att ge elever bättre förutsättningar att nå kunskapskraven. 

Utbrottet av det nya coronaviruset har ändrat förutsättningarna för att bedriva undervisning i grund- och gymnasieskolan. Skolor kan till exempel ha behövt stänga helt eller delvis och undervisningen kan ha givits via distans. För många elever kan det ha inneburit svårare förutsättningar att nå kunskapskraven i en eller flera kurser eller ett eller flera ämnen. Utmaningarna kan vara särskilt stora för nyanlända elever och elever som lever i en socialt utsatt situation.

Lovskola kan vara ett framgångsrikt stöd för de elever som inte uppnår behörighet till gymnasieskolans nationella program eller som riskerar att lämna gymnasieskolan våren 2020 utan en gymnasieexamen.

Regeringen bedömer att behovet av lovskola har ökat på grund av det rådande läget och vill förbättra möjligheterna för fler elever att bli behöriga till gymnasieskolans nationella program eller uppnå en gymnasieexamen. Därför öronmärks drygt 120 miljoner kronor till lovskola. Det handlar både om att nya medel tillförs och att existerande medel omfördelas. Syftet är att utöka det statsbidrag som huvudmän kan söka för att erbjuda lovskola till elever som inte nått eller riskerar att inte nå kunskapskraven för betyget E.

Publicerad 29 maj 2020

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I både grundskolan och gymnasieskolan har andelen behöriga lärare ökat något jämfört med föregående läsår. Det framgår av ny statistik från Skolverket.

22 apr 2024

Det menar kammarrätten som avslår ett överklagande om utlämnande av sådana ritningar.

12 mar 2024

Förutom att betala ersättning till eleven har skolan nu meddelat att eleven kommer att erbjudas koshermat framöver.

22 feb 2024