Logga in

Glömt ditt lösenord?

Datasäkerhetsskandaler – en dyr historia

Till följd av myndigheternas strängare syn har giganter som Facebook och British Airways under sommaren krävts att betala mycket höga belopp i böter för olika datasäkerhetsskandaler.

dataskydd_Datasakerhetsskandaler_en_dyr_historia_16x9.jpg

Här följer några av de högsta bötesbeloppen som delats ut under de senaste åren: 

Facebook – 5 miljarder dollar (drygt 47 miljarder kronor)

Facebook har tvingats betala 5 miljarder dollar till följd av dataskandalen kring analysfirman Cambridge Analytica. 

Equifax – 700 miljoner dollar (6,6 miljarder kronor)

Ett storskaligt dataintrång för två år sedan resulterade i att hackare lyckades komma åt kreditkortsnummer och annan känslig information från 143 miljoner användare.

British Airways – 183 miljoner pund (2,2 miljarder kronor)

En omfattande cyberattack drabbade British Airways för knappt ett år sedan. Hackare fick tillgång till känslig information om 380 000 resenärer, däribland kreditkortsuppgifter.

Marriott International – 124 miljoner dollar

I ett preliminärt beslut har brittiska ICO utfärdat 124 miljoner dollar i böter till hotellkedjan. Det till följd av en läcka av sammanlagt 339 miljoner personuppgifter som upptäcktes och offentliggjordes i slutet av 2018.

Uber – 148 miljoner dollar (ungefär 1,34 miljarder kronor)

Taxiappen hade för ett par år sedan ett intrång som innebar att användarkonton för 600 000 förare och 57 miljoner kunder, främst amerikanska, läckte ut. Incidenten rapporterades aldrig, men i slutet av 2017 avslöjades den. I september förra året stod det klart att Uber tvingas betala 148 miljoner dollar i böter.

Publicerad 16 aug 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom it-rätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

Antalet försök till cyberangrepp ökade kraftigt mot statliga myndigheter och leverantörer av samhällsviktiga tjänster under 2023. Det framgår av MSB:s årsredovisning av it-incidentrapporter. 

8 apr 2024

Vår expert Monika Wendleby går i den här analysen igenom avgörandet utifrån olika EU-rättskällor.

8 apr 2024

I denna analys reder vår expert Jakob Söderbaum ut begreppen, beskriver behovet och förutsättningarna för att jobba med spårbarhet med utgångspunkt i GDPR, och framhåller värdet av spårbarhet i den digitala miljön ur dataskyddssynvinkel.

12 mar 2024