Logga in

Glömt ditt lösenord?

Alla har en åsikt om skolan – Samhällsintresset gjorde Mikael Hellstadius till expert på skoljuridik

mikael_hellstadius_kurs.jpg

På topplistan över företeelser som människor har åsikter om borde skolan ligga riktigt bra till. Alla har vi gått i skolan och hur skolan ska fungera och vad man ska lära sig i den är ständigt i centrum i den allmänna debatten. Det var också det stora intresset för samhällsfrågor som fick den flitige och mycket uppskattade föreläsaren Mikael Hellstadius att ägna sig åt just skoljuridik.

–Är man som jag intresserad av samhällsfrågor i stort är skolan extra viktig eftersom den har så stor betydelse för hur samhället utvecklas, säger skoljuristen Mikael Hellstadius.

Utredare, föreläsare och rektorsutbildare

Efter jur.kand.-examen och arbete bland annat på domstol var Mikael under tio års tid tjänsteman på Utbildningsdepartementet där han exempelvis var projektledare för arbetet med 2010 års skollag. Han har haft en lång rad tunga expert- och utredningsuppdrag, han undervisar vid två av landets rektorsutbildningar och han är sedan många år en mycket uppskattad föreläsare hos oss på JP Infonet. Också Mikael själv har ett stort utbyte av att föreläsa:

–Javisst, jag har ju genom åren arbetat med förändringar och reformer i skolan. På mina utbildningar och föreläsningar träffar jag sedan dem som har att tillämpa nya regelverk och jag får se hur de fungerar i praktiken. Det är såklart givande och lärorikt, konstaterar Mikael, som under sina föreläsningar alltid är mycket mån om att deltagarna ska få svar på sina frågor.

Reformområden för en kommande regering

Höstens politiska stiltje har förstås inneburit att inget särskilt hänt heller på skoljuridikens område. När en regering till slut ska kavla upp ärmarna kan agendan för skolan se lite olika ut, men när Mikael tar en titt i kristallkulan är det ändå några frågor där han tror att det kommer att ske förändringar:

–Skolsegregationen, alltså att skillnaderna mellan bra och dåliga skolor ökar i Sverige, är en fråga som oavsett regering kommer att vara fortsatt aktuell. Det gäller också frågan om vinster i de fristående skolorna och resursfördelning, framför allt när det gäller särskilt stöd. Här finns det att göra. Återstår bara detaljen med en regering, avslutar han.

Utbildningar inom skoljuridik

Är du intresserad av JP Utbildnings kurser?
Se hela kurskalendern här.

Publicerad 14 jan 2019

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom skoljuridik:

Se vår integritetspolicy