Logga in

Glömt ditt lösenord?

Äldre kan få egen lagstiftning

I dag omfattas två miljoner pensionärer av äldreomsorgens insatser enligt socialtjänstlagen (SoL). Regeringen vill sätta mer fokus på äldre och och ger därför en utredare i uppdrag att utreda behovet av att äldre får en egen lagstiftning.
 

SoL är en ramlag som tillkom 1982 och som utgör grunden för socialtjänstens verksamhet i Sverige. Barn och unga, missbrukare, funktionshindrade och brottsoffer är några av de grupper som ingår i lagen utöver gruppen äldre. En femtedel av Sveriges befolkning är idag över 65 år och gruppen äldre över 80 år förväntas öka med över 50 procent de kommande tio åren.

Mot denna bakgrund och att de äldre har olika behov av stöd, service, vård och omsorg, anser regeringen att det finns skäl till att se över och analysera vilka för- och nackdelar som finns med att samla alla bestämmelser om äldreomsorg i en särskild lag.

Regeringen har därför gett Margareta Winberg, som utreder framtidens socialtjänst, i uppdrag att även utreda om det behövs en särskild lagstiftning för alla beslut om äldreomsorg och andra insatser för äldre. Utredningen Framtidens socialtjänst har fått förlängd tid och ska nu slutredovisas senast den 1 juni 2020, mot tidigare 1 december 2018.

Publicerad 9 aug 2018

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom socialrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I det här fallet bedömer kammarrätten att en kvinna med demenssjukdom och alkoholberoende som hade vistats på behandlingshem hade godtagbara skäl för att inte ansöka om bistånd till hyra i tid.

11 mar 2024

Riksdagen har röstat ja till nya regleringar för att förbättra skyddet för och stödet till personer som behöver skyddat boende. Lagändringarna börjar gälla den 1 april 2024.

7 mar 2024

En kvinnas psykiska ohälsa triggades av hennes hemmiljö, trots det bedömer kammarrätten att hon inte behöver bostad med särskild service enligt SoL.

18 jan 2024