Logga in

Glömt ditt lösenord?

Kommunens ansvar gällande asylsökande barns rätt till utbildning

Många kommuner tar emot många asylsökande barn just nu. Det är ingen underdrift att säga att det är ett ansträngt läge för kommunen för att få det praktiska och ekonomiska att gå ihop på bästa sätt.

Frågan om asylsökande barns rätt till utbildning har kanske aldrig varit så aktuell som nu. I en ny analys av JP Infonets expert stadsjurist Natalie Glotz Stade svarar hon på frågor om asylsökande barns rätt till skolgång och om kommunen kan få ersättning från staten för de kostnader som asylsökande barns utbildning medför. Analysen i JP Skolnet förklarar regelverket och därtill hörande praxis kring asylsökande barns rätt till utbildning.

Denna analys kan du läsa i  JP Skolnet. Detta är den åttonde analysen i vår serie om ensamkommande barn och andra människor på flykt. Samtliga analyser kan du läsa i JP Förvaltningsnet. Har du inte tillgång till tjänsterna kan du ansöka om ett testkonto. 

Publicerad 8 feb 2016

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev inom förvaltningsrätt:

Se vår integritetspolicy

Upptäck mer

Kurser

Tjänster

Nyheter

I vissa fall är det självklart när detta sker, i andra fall uppstår det oklarheter. I denna analys redogör vår expert Lars Clevesköld för när detta anses ha skett under olika omständigheter och för olika typer av handlingar.  

22 apr 2024

När ett dokument laddas upp för gemensam redigering i en extern molntjänst är det ett led i en teknisk bearbetning eller teknisk lagring av dokumentet. HFD slår därför fast att en handling inte blir allmän av ett sådant förfarande.

11 apr 2024

För första gången på 20 år minskar valdeltagandet bland unga i åldrarna 18–24 år. Det framgår av en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.  

11 apr 2024